Duurzame energie

Energie kan onderverdeeld worden in conventionele en ‘nieuwe’ energie, beter bekend als fossiele energie en duurzame energie. We bespreken hier de duurzame energie, ook wel groene energie genoemd. Elders op deze site komt fossiele energie aan bod.

Bij duurzame energie ontstaat er minder of geen schade aan het milieu, vooral omdat er geen sprake van CO2 uitstoot is. Maar de hoeveelheid energie die uit duurzame energie wordt gehaald is nog altijd vrij minimaal.

  • Kernenergie

Door het uitputten van de olievoorraden wordt kernenergie steeds populairder. Het grootste voordeel van kernenergie als alternatief voor aardolie kan worden genoemd dat er geen schadelijke CO2 uitstoot plaatsvindt. Het feit dat voor het opwekken van kernenergie weinig grondstoffen en materialen nodig is maakt het een zuinige vorm van energie. Maar het opslaan van radioactief afval wordt als groot nadeel gezien met het eeuwige gevaar dat op de loer ligt met een kernramp en de schade die dan ontstaat voor mens en milieu.

  • Zonne-energie

Zonne-energie wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen, die de zonnestralen opvangen en omzetten in energie. De terugverdienperiode van de aanschafkosten van zonnepanelen ligt inmiddels rond de 10 jaar en wordt verwacht nog terug te lopen. Dit zet veel mensen aan om ook voor zonnepanelen te kiezen en zo op een schone manier energie geleverd te krijgen.

  • Energie uit water

Bij energie uit water wordt elektrische energie opgewekt door de stroming en beweging van water. In Nederland speelt waterkracht maar een kleine rol, slechts een paar procent van de totale hoeveelheid groene stroom wordt opgewekt met waterkracht en het grootste deel wordt in het buitenland opgewekt.

  • Windenergie
    Windenergie gebruikt de kracht van de wind om generatoren aan te drijven en op die manier elektriciteit op te wekken. Het is een zeer schone vorm van energievoorziening waarbij het milieu weinig belast wordt met schadelijke stoffen. Wel hebben veel mensen bezwaar tegen de ontsiering van het landschap met grote windmolenparken.
  • Groen gas
    Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas dat opgewaardeerd wordt tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas met dezelfde kenmerken maar dan volledig schoon en duurzaam geproduceerd. Biogas wordt gemaakt van onder meer tuin-, groente- en fruitafval en dierlijke restproducten. Nadat het biogas gedroogd en gezuiverd is, heet het groen gas.
  • Biomassa energie

Biomassa energie betreft energie die wordt opgewekt door verbranding, vergassing vergisting van organische materialen, zoals, groente-, fruit- en tuinafval, hout, mest en plantaardige oliën.

 

  • Aard- bodemwarmte energie

Aardwarmte energie wordt vanaf 500 meter diep uit de grond gehaald en ontstaat in de kern van de aarde. Bodemwarmte energie wordt tot 100 meter diep uit de grond gehaald en ontstaat door de zon.
Bron: Energie-vergelijken.nu