Niet zomaar een lading vervoeren

Logistiekconcurrent

Het vervoeren van een lading kun je niet zomaar doen, je moet je houden aan wettelijke regels. Een van deze regels is dat je met een vrachtbrief aan moet kunnen tonen, wat er in de lading zit en wat de bestemming is. De vrachtbrief moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, het CMR verdrag is vaak van toepassing. Bij internationaal transport wordt gebruik gemaakt van een CMR vrachtbrief, is het land waar de lading naar toe gaat er ook bij aangesloten, dan is de vrachtbrief zelfs verplicht.

Wat houd het verdrag in?

Het verdrag is voor landen binnen Europa voor vervoer wat grensoverschrijdend is, enkele landen buiten de Europese Unie zijn ook lid van het CMR verdrag. Wanneer je als land lid bent van het verdrag, ben je verplicht om je aan deze regels te houden. Maak je andere afspraken die in strijd zijn met met het verdrag dan zijn deze niet geldig. Tijdens een verhuizing is een vrachtbrief niet noodzakelijk, evenals vervoer wat binnen een bedrijf gebeurd. In een vrachtbrief moet alles staan wat in verdrag wordt genoemd.

Logistiekconcurrent

Wat staat er in het CMR?

In een vrachtbrief staat vermeld, waar de lading naartoe moet, maar ook belangrijke informatie voor een goede aflevering op het eindadres. Wie er aansprakelijk is, is een van de belangrijkste dingen die geregeld worden. Degene die de vrachtbrief invult is aansprakelijk voor de brief, de afzender dus. De afzender is ook degene die de vrachtbrief ondertekend, daarna wordt de zending en de brief overhandigt aan de vervoerder.