Op afstand teambuilding online doen

Teambuilding online is een relatief nieuw concept waarmee je op afstand kunt doen aan teambuilding. Voor veel grotere bedrijven zijn teams erg belangrijk voor het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van de teamleden, maar ook naar het team als geheel. Het team als geheel moet om kunnen gaan met problemen en hoge prestaties leveren. Dit is alleen mogelijk wanneer de teamleden als een eenheid kunnen werken. Daarvoor is veel samenwerking nodig en wederzijdse vertrouwen in elkaar. Voor een goede samenwerking is er vaak teambuilding nodig om de teamleden goed te leren kunnen. Soms lukt teambuilding niet zo goed omdat iedereen fysiek aanwezig moet zijn bij de activiteiten. Het is tegenwoordig ook mogelijk om teambuilding online te doen. 

Wat houdt teambuilding online in?

Teambuilding is een belangrijk onderdeel voor het versterken van een team. In teambuilding worden er activiteiten met de teamleden uitgevoerd om de communicatie met elkaar te verbeteren. De activiteiten in de teambuilding sessies kunnen erg van elkaar verschillen. Zo kan er bijvoorbeeld een survivaltocht georganiseerd worden waarin de teamleden moeten samenwerken om te overleven. Maar er kan ook simpelweg een gezellig avondje bowlen georganiseerd worden. Het belangrijkste van de activiteiten is dat de teamleden elkaar leren kennen en goede relaties met elkaar opbouwt. Teambuilding online is een versie van teambuilding die online gedaan kan worden. Het principe van teambuilding is nog steeds hetzelfde. Maar nu wordt er gebruik gemaakt van activiteiten die online op afstand uitgevoerd kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld een online filmavond georganiseerd worden. De technologie wordt steeds beter waardoor er veel meer mogelijk is op het gebied van teambuilding online. 

Wanneer kun je voor deze manier van teambuilding kiezen?

De beste manier van communicatie met elkaar is toch nog altijd face to face contact. Naarmate de afstand tussen personen groter wordt, zal de communicatie steeds minder worden. Vandaar dat fysieke teambuilding nog altijd effectiever is dan teambuilding online. Echter zijn er een aantal redenen om dit toch online uit te voeren. Een belangrijke reden is dat bij teambuilding het belangrijk is dat alle teamleden aanwezig zijn. Dat kan wel eens lastig worden wanneer de teams uit grotere groepen bestaan. Het is hierdoor veel lastiger om een geschikte datum te vinden waarin alle leden van een team elkaar kunnen ontmoeten. Een online afspraak maken gaat hierbij veel makkelijker. Er hoeft hierbij geen rekening gehouden te worden met bijvoorbeeld reistijden en kosten. De drempel om mee te doen aan een teambuilding sessie is veel makkelijker wanneer je dit vanuit je eigen huis kunt doen. 

Goedkopere teambuilding sessies

Activiteiten die online gedaan kunnen worden zijn vaak goedkoper dan wanneer dit fysiek gedaan wordt. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de kosten van organiseren en reiskosten voor ieder teamlid. Een online omgeving inrichten voor een team training is vaak veel goedkoper dan een fysieke activiteit plannen. De teamleden hebben alleen een goede internet connectie nodig om mee te doen als de teambuilding online plaatsvindt. Er hoeven geen extra kosten gemaakt te worden voor het reizen naar de locatie.