Wat kun je doen tegen rugpijn? 

elektrisch verstelbaar bureau

Rugpijn is een erg vaak voorkomende klacht in Nederland. Ondanks dat er veel redenen zijn waardoor iemand last kan krijgen van zijn of haar rug is lang stilzitten regelmatig een meespelende factor. Te lang stilzitten gaat vaak niet bewust en soms is het ook nodig voor het werk, denk bijvoorbeeld aan een baan waarbij iemand veel tijd doorbrengt achter een bureau of computer. In deze gevallen kan een zit sta bureau meehelpen aan het verminderen van de ervaren rugklachten. Een zit sta bureau is namelijk in hoogte verstelbaar, waardoor je er zowel aan kan zitten als staan. Hierdoor kun je ook afwisselend staand werken.

Beweging

Als iemand het idee heeft dat zijn of haar rugklachten komen door een teveel aan stilzitten, dan zijn er een aantal dingen die geprobeerd zouden kunnen worden. Pijn na stilzitten geeft aan dat het lichaam beweging nodig heeft. Het zou dus een goed idee kunnen zijn om een lange periode van stilzitten op te breken met periodes van beweging. Denk er bijvoorbeeld over na om in de pauze op werk een stukje te gaan wandelen. Veel mensen lopen in de pauze tegenwoordig met hun collega’s een rondje. Als je thuis werkt zou je bijvoorbeeld ook een korte yoga set kunnen doen, of een andere oefening.

Zitplek verbeteren

Tijdens de periodes dat je dan toch stil moet zitten zijn er ook nog een aantal dingen die je zou kunnen doen. Als je een zit sta bureau onderstel hebt is het een goed idee om het bureau soms even omhoog te zetten waardoor je staand kan werken. Zorg er dan wel voor dat het bureau op de juiste hoogte afgesteld is als je weer gaat zitten. Het kan juist ook slecht zijn voor de rug of nek als een bureau te hoog of te laag staat afgesteld. Hierdoor kun je voorovergebogen gaan zitten wat de rug weer op een andere manier forceert.