Tips om te leren koken met een Bastard

Als je er van houd om in de keuken te staan heb je wellicht wel eens gehoord van The bastard. Dit is een keramiek multifunctioneel apparaat waarmee je een heleboel verschillende gerechten kan bereiden. Het kan natuurlijk wel even aankijken zijn als je niet weet hoe je het apparaat moet gebruiken, maar we zullen je hier even een aantal tips geven waardoor ook jij binnen de kortste keren de lekkerste gerechten kan bereiden.

Dus wat is het eigenlijk?

In principe is the bastard een keramieke bbq. Gebaseerd op de barbeque technieken uit japan heeft ook deze bbq een ronde pot waardoor de hitte goed vast gehouden wordt. In principe is dit een moderne uitvoering van de eeuwenoude technieken.

Dus wat kan ik er allemaal mee?

Je kan het gebruiken om te koken, bakken, warm en koud roken, grillen, slow cooker, en zelfs als steenoven voor een pizza. Uiteraard kan je er ook gewoon lekker mee barbecue├źn. Er zijn dus een heleboel dingen die je er bij kan gebruiken. Het andere fijne is dat je dankzij de keramiek geen smaak aan je eten afgegeven zal worden.

Zorg voor goede brandstof

Hier kan je letterlijk een boek over volschrijven, maar om het kort te houden wil je over het algemeen gebruikmaken van houtskool. Je wil dan grote brokken die lang meegaan en die ook zo min mogelijk bijsmaak geven. Hier bestaan speciale houtskool merken voor die ook zorgen dat de temperatuur makkelijk te controleren blijft. Ook kun je houtskool hergebruiken. Schuif de schuifjes onder en boven dicht en dan dooft alles vanzelf. Is gelijk ook lekker zuinig.

Steek hem verantwoordelijk aan

De twee beste manieren is om een aanmaak wokkel te gebruiken of een looftlighter. Welke van de twee je dan ook kiest, je moet er in ieder geval voor zorgen dat er voldoende zuurstof in de kamado zit. Steek hem aan met het deksel en alle schuifjes open. Als je een wokkel gebruikt is het belangrijk dat je het deksel pas dicht doet als je wokkel is uitgebrand.

Er zijn accessoires voor de echte chefs

The Bastard accessoires komen in vele soorten en maten en, afhankelijk van wat je vaak maakt, kan het heel handig zijn om er een aantal aan te schaffen. Je kan hier denken aan speciale roosters voor bepaalde gerechten, maar natuurlijk ook spatels en houdertjes die makkelijk op het apparaat gaan.

Leer de temperatuur beheersen

Dit kan je doen dankzij de twee luchtschuiven. Er zit er een onder en een boven. Diegene onderin bepaalt het bereik van de temperatuur in de pot. Je hebt dan bepaalde standen, zoals bijvoorbeeld 200-300 graden. Je kan dan met de bovenste schuif de temperatuur exact aanpassen binnen dat bereik.

Schoonmaken

Een van de makkelijkste manieren om de kamado goed schoon te houden is door hem schon te branden. Dit is niet zo vaak nodig. Het hoeft ook niet heel heet. Als je hem ongeveer 30 minuten op 250 graden laat branden is dit al meer dan voldoende om hem schoon te branden. De roosters kan je het makkelijkste schoonmaken met een borstel. Dit kan je gewoon doen tijdens het grillen zelf, dus hij hoeft niet het sop in of iets dergelijks. Zorg natuurlijk wel dat je de as die opbouwt regelmatig eruit is.