Als je een virtuele private server wil opzetten heb je een hoop opties om uit te kiezen. Veel mensen hebben wel eens gehoord van Linux, maar weten vaak niet wat dit nou eigenlijk is. Net als windows is Linux een bestuurssysteem voor de computer. Arch Linux is daar dan weer een speciale variant van. Arch Linux is een van de populairdere varianten van het bestuurssysteem en daar zijn ook een aantal goede redenen voor. We zullen hier die redenen dan ook even uit de doeken doen.
Het is gedreven door de gemeenschap
Aangezien Linux open source is zijn er een hele hoop tools die je gratis kan gebruiken voor de beveiliging van je service zoals let’s encrypt. Dit betekent dan ook dat alle dingen die vaak een software limiteren aan de kant van het bedrijf hier dan ook geen rol spelen. Er is geen winst die gemaakt moet worden, en alle mensen van het kernteam werken in principe voor niks. Het fijne is dan ook dat de gemeenschap ervoor zorgt dat een heleboel problemen in de kiem gesmoord worden.
De grootste bibliotheek aan software
In vergelijking met veel andere Linux varianten heeft Arch Linux in principe altijd alle laatste packages up to date. Dat betekent alle laatste beveiligingsupdates en de laatste functies. Wat helemaal fijn is, is dat je ook inzicht krijgt in de updates voordat je ze download dankzij het commentaar van de andere gebruikers. Dit kan je er altijd makkelijk bij vinden, en zorgt er ook voor dat je niet per ongeluk in de situatie komt dat een update je hele systeem overhoop haalt. Het is allemaal ook makkelijk te vinden dankzij een zoekfunctie.
Het is makkelijk te bedienen
Een van de grote kritiekpunten die Linux vaak aangeleverd krijgt is dat het moeilijk is om te gebruiken. Nu is dat voor sommige varianten zeker waar, maar Arch Linux heeft gewoon een bureaublad waar je de meeste operaties kan uitvoeren. Dit werkt in principe hetzelfde als een standaard windows bureaublad, maar je kan ook een ander type installeren als je dat liever hebt. Dat brengt ons ook tot het volgende punt.
Het systeem is compleet onder jouw controle
Met totale controle bedoelen we ook daadwerkelijk totale controle. Je hebt letterlijk alles zelf in de hand. Het is mogelijk om alleen de basispakketten te installeren en vervolgens iedere applicatie zelf exact zo in te stellen als je zelf wilt. Er zijn natuurlijk ook pakketten die al een hele hoop voor je doen en automatiseren. Uiteindelijk ben je echt helemaal zelf verantwoordelijk voor wat er uiteindelijk allemaal op de server komt te staan. Dat betekent natuurlijk ook wel dat het mogelijk is dat je dingen zo instelt dat er conflicten ontstaan. Als dat het geval is kan je altijd om hulp vragen bij de gemeenschap om het op te lossen.
De updates zijn subtiel
In tegendeel tot veel andere bestuurssystemen kan je met archlinux altijd in de achtergrond update processen hebben draaien. Dit voorkomt ook dat je in een keer een hele bups aan updates moet installeren zoals bij andere linux distributies vaak wel het geval is. Je kan hier echter de updates gewoon lekker in de achtergrond laten draaien terwijl je zelf verder gaat met je werk.